30 nov. 2013

Vad är Twitter?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?

En del befinner sig på Twitter.
Twitter är en mikroblogg och en social nätverkstjänst där man skriver korta meddelande (tweets) som får innehålla max 140 tecken. På Twitter har man en egen profilsida och man prenumererar på när andra användare, som man tycker är intressanta, lägger ut meddelande.
Man behöver inte Twittra själv utan det räcker att man följer vad andra skriver i sina inlägg, det kallas att man är följare.
Det är en gratis tjänst så till vida att man inte skickar sina tweets som sms som finns som ett alternativ när man Twittrar.
Man kan lätt följa ett ämne som är intressant genom att man "taggar" sina inlägg med hashtags #.
Skriver man till exempel #digiskol när man gjort ett inlägg på Twitter kan andra lätt söka på hashtaggen #digiskol och på så sätt få fram om det finns andra som taggat sina inlägg med samma hashtagg. Man kan på så sätt få fram och läsa inlägg man är intresserad av.
Twitter skapades av i USA av Jack Dorsey och det sjösattes 2006. Redan 2010 skickades över 25 miljarder tweets dagligen.
Att Twittra har blivit ett sätt att nå ut till människor och det finns många företag som använder Twitter i sin marknadsföring.
2008 fick Barack Obama stor uppmärksamhet då han använde Twitter som ett sätt att nå ut till människor i sin valkampanj.
Många kändisar Twittrar och det finns en lista på vilka svenska kändisar som har flest följare.
Många ungdomar följer på så sätt sina idoler i "vardagen".


28 nov. 2013

Vad är Facebook?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?

Kanske på Facebook?
Facebook är en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 av Mark Zuckerberg från USA. Facebook har över en miljard användare och när miljardgränsen sprängdes fanns flest användare i Indien, Indonesien, Brasilien, Mexico och USA.

På Facebook skapar man en personlig profil, lägger till andra användare man känner som "vänner" och kan meddela sig med dessa genom personliga meddelande, genom att man chattar eller skapar chattgrupper med en eller flera samtidigt.
Man postar meddelande, bilder och filmer i sitt statusfält och på så sätt delar man med sig till andra vad man gör och vad som händer just nu.
Det blir ett ständigt nyhetsflöde där man kan följa vad vännerna gör. Man kan också dela med sig av Youtubeklipp, musik mm.
Det går också att skapa grupper med till exempel den egna klassen eller intressegrupper med andra som man inte känner, men som finns som användare på Facebook.

Facebook är också integrerat med andra sociala medier och man kan om man vill skriva något på Facebook som samtidigt läggs ut på Twitter eller lägga ut en bild på Instagram som då samtidigt dyker upp på Facebook eller skapa musiklistor på Spotify som man delar med sig av på Facebook.

Vad är Instagram?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?" 

Instagram.
En gratisapp där användarna kan dela fotografier och max 15 sekunders korta videofilmer man tagit själv.
Man fotograferar/filmar, kan lägga på ett filter och därefter direkt dela med sig på flera olika sociala medier, som Twitter, Facebook, Flicr, Tumblr och Foursquare.

Grundades av Kevin Systom och Mike Krieger i oktober 2010. Har 130 miljoner användare. De flesta besökarna finns i USA och Brasilien.
Appen fanns från början bara till iPhone och iPad men i april 2012 släpptes en version även för Android.
Redan första veckan efter lanseringen laddades androidversionen ned över en miljon gånger.
I Sverige har Instagram blivit väldigt populärt. En samlingsplats för de unga.
Tyvärr har det resulterat i en hel del kränkningar bland de unga och "Instagrammålet" blev något som diskuterades mycket i december 2012.
Läs i GP:
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1788807-domd-i-instagram-malet-talar-ut
Läs i Expressen:
http://www.expressen.se/gt/krankta-flickor-hangs-ut-igen-pa-instagram/

24 nov. 2013

Vad är Kik messenger?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?" 

Vad finns det att lära om Kik messenger?
Detta har jag hittat hittills.
Är en gratis chatt/sms-tjänst.
Kik messenger finns för alla typer av smartphones och man kan skicka gratis meddelande till sina vänner oberoende vilken telefon man använder och den har idag över 50 miljoner användare.

Kik startade 2009 av en grupp studenter på University of Waterloo när de bestämde sig för att starta ett företag för att utveckla sina smartphones. De ville att man istället för att använda datorer skulle kunna använda sina Smartphones på ett mer intelligent sätt.
Kik lanserades 2010 av Kik Interactive och hade över en miljon registrerade användare efter bara 15 dagar vilket kan tyckas vara imponerande.

Med Kik kan man chatta med varandra, dela bilder, röstmeddelanden med mera. Man använder ett "username" istället för telefonnummer. På det sättet bli man mer anonym än på andra liknande appar för chatt.
Det verkar vara flest yngre elever som använder KIk och det är många ungdomar som blivit utsatta för sms/chatt av sexuell art eller med sexuella anspelningar.
Läs:
Metro
http://www.metro.se/nyheter/pedofiler-jagar-barn-pa-populara-chattappen-kik/EVHmeD!p6dRjayT3xlQ/
Expressen
http://www.expressen.se/kvp/fotograf-raggade-unga-flickor-pa-kik/

Vad är Ask.fm?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?" 
 Fortsätter att leta information om platser på internet där elever ofta befinner sig. Här kommer info om Ask.


Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt.

Ask-fm. Grundades 2010 och har över 50 miljoner registrerade användare. Hälften av användarna är under 18 år.
Enligt ägarna själva finns flest användare i Brasilien, USA och Italien.
Användarna får frågor eller ställer frågor - anonyma eller öppna - som man får välja om man vill svara på och publicera på sin profil. Ofta är frågorna väldigt rakt på och frispråkigheten kan vara stötande och sårande och tonen kan vara hård.

För att skapa ett konto på Ask måste du vara 13 år.
I användarvillkoren står: Du förstår att genom att använda tjänsten ask.fm kan du stöta på innehåll som kan anses vara stötande, obscent eller i dålig smak, vilket innehåll kan eller inte kan identifieras som har explicit språk. 
Tjänsten ask.fm möjliggör anonymt innehåll som ask.fm inte övervakar. Du samtycker till att använda tjänsten ask.fm på egen risk och att ask.fm har ingen ansvarsskyldighet dig för innehåll som du anser är stötande, obscent eller i dålig smak.

Ask är integrerat med Facebook och Twitter och det man visat på Ask kan lätt delas med med dessa sajter.

I England varnas föräldrar för Ask eftersom de precis som vi i Sverige sett exempel på att elever mobbas och mår väldigt dåligt när de använt Ask. Elever har mått så dåligt efter att ha blivit utsatta på Ask att de begått självmord.
Nyheter24:s Erik Carlsson har skrivit om den hårt kritiserade chattsajten Ask.fm och hur nätmobbningen mot svenska ungdomar går till.
Läs artikeln här: http://nyheter24.se/nyheter/kolumner/751605-pa-ask-fm-slar-nathatet-mot-de-allra-yngsta

Vad är Snapchat?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?" 

För att lära mig själv om de ställen där många elever just nu befinner sig när de är ute på internet har jag försökt strukturera mig själv.
Tänker skriva ner information allt eftersom jag hittar den och börjar med det jag hittat om Snapchat.
Snapchat:
Snapchat är en app för smartphones. Utvecklad av studenter på Stanforduniversitetet 2011.
Denna app gör det möjligt att skicka bilder och filmer (även kallat "Snaps") till andra användare utan att de kan sparas. Det är alltså en sajt där man delar bilder och filmer, där den som skickar materialet väljer hur länge mottagaren får se filmen eller bilden innan den tas bort.
Användarna kan även lägga till text eller något som de ritat som visas på bilden och för mottagaren.
När man har sett sändarens snap tas den bort från Snapchats servrar.
Sändaren väljer hur många sekunder (för närvarande 1-10 sekunder) mottagaren ska kunna få titta på bilden/filmen innan den tas bort.
Man kan inte importera bilder från sitt kameraalbum i telefonen utan man måste ta bilden eller filma direkt.
Inofficiellt har Snapchat gjort sig känt som appen man kan använda för så kallad ”sexting”. Eftersom mottagaren kan ta emot bilder och filmer som försvinner efter några sekunder tänker många att man kan skicka sådant som man kanske annars inte hade vågat.


Snapchat växer oerhört fort och grundaren Evan Spiegel har nobbat ett bud på 3 miljarder dollar från Facebook
Business Insider refererar till statistik som visar att Snapchat har 400 miljoner uppladdade bilder eller filmer per dag. Detta är långt fler än Facebook som ligger på 55 miljoner bilder och filmer per dag.
Men intressant att veta att Facebook-ägda Instagram laddar upp 350 miljoner bilder per dag.

Skickade ut frågan på twitter vad som är positivt med Snapchat.
Fick ett svar:
Kan kanske vara svårare att missbruka folks bilder genom att sprida dem mot den fotades vilja.
I en artikel i Kvällsposten kan man läsa om en dom i ämnet.
http://www.expressen.se/kvallsposten/16-arig-flicka-doms-efter-snapchathot/

17 nov. 2013

Digitala skollyftet

Det tog lite tid att fundera över vad jag skulle göra i det digitala skollyftet. 
Först fick jag fråga mig varför skall jag vara med? Hinner jag detta? Är det något för mig?

Självklart är detta något för mig. Jag behöver än mer omvärldsbevaka och lära mig mer i min roll som verksamhetsutvecklare IKT i förskola skola i Västra Göteborg.
Sen började jag fundera över vad jag skulle vilja lära mer om. Tittade runt lite bland bloggar och hittade flera frågor som intresserade mig. 
Då fick vi ett mail med en önskan om att vi i stadsdelen skulle ta ett gemensamt beslut att blockera sidor så att eleverna under skoltid inte skulle kunna använda sociala medier och vissa datorspelsajter.
Samtidigt visste jag att det pågick tråkigheter på ask.fm mellan elever i stadsdelen. 
Jag kände att jag visste alldeles för lite om var eleverna just nu befinner sig när de är på nätet.
Föräldrars oro, elevers utsatthet. Vad kan/ska/bör jag bidra med i mitt arbete?
Det är alltså det jag vill lära mer om i min medverkan i det Digitala skollyftet.
Alltså sociala medier, forum, sms-tjänster.... Var befinner sig eleverna just nu?
Skickat ut min fråga på Twitter och får se vart det leder.