Digitala skollyftet

Nu knyter jag ihop säcken lite, men bara lite för jag vill fylla på lite då och då, uppdatera och allt eftersom det kommer nya sajter att lära mer om så skall jag uppdatera här.
När jag började fundera över mitt deltagande i det Digitala skollyftet var jag väldigt tveksam. Tveksam över tid, ämne mm
Nu är jag nöjd och glad över att jag tog tag i det som blev ett oerhört roligt och inspirerande arbete.

Mitt arbete handlade om Sociala medier, forum, sms-tjänster.... Var befinner sig eleverna just nu?
Varför detta ämne?
Jo, som verksamhetsutvecklare IKT behöver jag kunna lite om mycket. 
Allt kan man inte kunna, men sådant jag får frågor om måste jag ta tag i. Och en början till allt detta var att vi fick frågan om vi inte kunde stänga av spelsajter och sociala medier på skolans nät. En fråga som vi självklart inte är ensamma att få från oroliga föräldrar.

Jag känner att jag är ganska "med". Twittrar som @ITAnette, är aktiv på Facebook i olika grupper, bloggar mm.
Men jag var alldeles för dåligt insatt i det här med var eleverna befinner sig när de är på nätet, jag vet bara att jag själv tycker internet är en fantastisk källa till information och kommunikation och jag kan inte vara utan det. Men vad man gjorde på sidor som Snapchat, ask m fl hade jag dålig koll på.

Hur gjorde jag då för att få reda på vilka sidor eleverna befinner sig på?
Jo jag pratade med rektorer i vår stadsdel, jag letade på nätet, hittade självklart massor av info bara jag sökte på Elza Dunkels eftersom hon är en sådan guru. Tack Elza för allt du gör i detta ämne. Och jag köpte och läste självklart  boken "Vad gör unga på nätet, andra upplagan", av Elza Dunkels
Jag deltog i Facebookgrupperna Sociala medier i skolan och Vad gör unga på nätet.

Jag twittrade och fick svar på frågor.

Jag letade på wikipedia och överallt där jag kunde få information både här i Sverige och utomlands och jag hade förmånen att delta i en av Internetdagarna. Att nätverka med andra är ju otroligt viktigt.
Vi diskuterade ämnet på ett av våra rektorsmöten i vår stadsdel och insåg att det fanns ett stort behov av information. En information som rektorerna själva har för dålig tid att skaffa.
Samtidigt började vi i Torghandelsredaktionen där jag är en av medlemmarna arbeta för att vi i Göteborg skulle ordna en Torghandel med den information som dagens rektorer skriker efter. 
Den skulle ge information om hur man går till väga om elever råkar illa ut. Ge tips och råd.
Här finns info om detta event som skall äga rum den 27 februari.
Vi är inte helt färdiga med allt arbete med eventet men polisen skall ha med en representant och vara med under hela förmiddagen. Inte med några pekpinnar utan berätta vad som händer om någon elev gått alldeles för långt på nätet och man som rektor faktiskt behöver polisanmäla detta. Men också för att berätta och informera och få till en diskussion om hur vi kan hjälpas åt för att jobba mot ett gemensamt mål. 
Vi skall också ha med lärare som skall berätta och inspirera hur man kan arbeta med sina elever.
Vi vill inte skrämma och fördöma utan ge info som är en bristvara om man inte letar runt själv. 
Jag tror och hoppas det blir en jättebra förmiddag.

Självklart är det inte slut här. Detta är ju något vi måste arbeta med hela tiden. Att arbeta med värdegrunden är ett måste, men lika viktigt om man befinner sig på internet eller vardagen i skolan eller tillsammans med kompisar. Det tar aldrig slut.

Om detta arbete kan leda till en Badge i det digitala skollyftet är jag osäker på, men en sak vet jag och det är att jag lärt massor själv och att jag bara skrapat på ytan i detta arbete. Ett arbete som jag kommer att fortsätta med.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar