24 nov. 2013

Vad är Ask.fm?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?" 
 Fortsätter att leta information om platser på internet där elever ofta befinner sig. Här kommer info om Ask.


Ask.fm är en sajt med bas i Lettland som har över 60 miljoner användare. Idén är att användarna skapar en egen sida med personlig information och bild. Därefter kan vem som helst gå in och ställa frågor – helt anonymt.

Ask-fm. Grundades 2010 och har över 50 miljoner registrerade användare. Hälften av användarna är under 18 år.
Enligt ägarna själva finns flest användare i Brasilien, USA och Italien.
Användarna får frågor eller ställer frågor - anonyma eller öppna - som man får välja om man vill svara på och publicera på sin profil. Ofta är frågorna väldigt rakt på och frispråkigheten kan vara stötande och sårande och tonen kan vara hård.

För att skapa ett konto på Ask måste du vara 13 år.
I användarvillkoren står: Du förstår att genom att använda tjänsten ask.fm kan du stöta på innehåll som kan anses vara stötande, obscent eller i dålig smak, vilket innehåll kan eller inte kan identifieras som har explicit språk. 
Tjänsten ask.fm möjliggör anonymt innehåll som ask.fm inte övervakar. Du samtycker till att använda tjänsten ask.fm på egen risk och att ask.fm har ingen ansvarsskyldighet dig för innehåll som du anser är stötande, obscent eller i dålig smak.

Ask är integrerat med Facebook och Twitter och det man visat på Ask kan lätt delas med med dessa sajter.

I England varnas föräldrar för Ask eftersom de precis som vi i Sverige sett exempel på att elever mobbas och mår väldigt dåligt när de använt Ask. Elever har mått så dåligt efter att ha blivit utsatta på Ask att de begått självmord.
Nyheter24:s Erik Carlsson har skrivit om den hårt kritiserade chattsajten Ask.fm och hur nätmobbningen mot svenska ungdomar går till.
Läs artikeln här: http://nyheter24.se/nyheter/kolumner/751605-pa-ask-fm-slar-nathatet-mot-de-allra-yngsta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar