30 nov. 2013

Vad är Twitter?

I det Digitala skollyftet arbetar jag med frågan "Sociala medier, forum, sms-tjänster – var befinner sig eleverna just nu?

En del befinner sig på Twitter.
Twitter är en mikroblogg och en social nätverkstjänst där man skriver korta meddelande (tweets) som får innehålla max 140 tecken. På Twitter har man en egen profilsida och man prenumererar på när andra användare, som man tycker är intressanta, lägger ut meddelande.
Man behöver inte Twittra själv utan det räcker att man följer vad andra skriver i sina inlägg, det kallas att man är följare.
Det är en gratis tjänst så till vida att man inte skickar sina tweets som sms som finns som ett alternativ när man Twittrar.
Man kan lätt följa ett ämne som är intressant genom att man "taggar" sina inlägg med hashtags #.
Skriver man till exempel #digiskol när man gjort ett inlägg på Twitter kan andra lätt söka på hashtaggen #digiskol och på så sätt få fram om det finns andra som taggat sina inlägg med samma hashtagg. Man kan på så sätt få fram och läsa inlägg man är intresserad av.
Twitter skapades av i USA av Jack Dorsey och det sjösattes 2006. Redan 2010 skickades över 25 miljarder tweets dagligen.
Att Twittra har blivit ett sätt att nå ut till människor och det finns många företag som använder Twitter i sin marknadsföring.
2008 fick Barack Obama stor uppmärksamhet då han använde Twitter som ett sätt att nå ut till människor i sin valkampanj.
Många kändisar Twittrar och det finns en lista på vilka svenska kändisar som har flest följare.
Många ungdomar följer på så sätt sina idoler i "vardagen".


1 kommentar: